Google Website Translator Gadget

Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017

J Vertical Antenna for 10 meters band


Πριν από μερικά χρόνια είχα δημοσιεύσει ένα άρθρο που αφορούσε τον υπολογισμό μιας κεραίας λ/2 για την μπάντα των δέκα μέτρων ή 28MHz (δες εδώ: sv1cdy.blogspot.gr/2014/05/half-wave-vertical-antenna-for-10.html).
Η κεραία αυτή θα μπορούσαμε να πούμε ότι την χωρίζουμε σε δύο τμήματα. Το ένα είναι η ίδια η κεραία, δηλαδή ο ακτινοβολητής (radiator) και το άλλο τμήμα είναι το δικτύωμα προσαρμογής. Αυτό αποτελείται από ένα συντονισμένο κύκλωμα L - C, σε παράλληλη συνδεσμολογία.

Σε αυτό το σημείο να πω ότι γνωρίζω πως κάποιοι ραδιοερασιτέχνες δεν έχουν ούτε την κατάλληλη υποδομή (εργαστήριο) αλλά ούτε και τις απαραίτητες γνώσεις για την υλοποίηση μιας τέτοιας κατασκευής, οπότε ο βαθμός δυσκολίας αυξάνεται σε σημείο τέτοιο που την καθιστούν πολύ δύσκολη και έτσι την προσπερνάνε …
Για τα 160 Μέτρα!
Από την άλλη όμως, αν υποθέσουμε ότι το πιο "δύσκολο" τμήμα είναι αυτό του δικτυώματος L - C, τότε με την σημερινή ανάρτηση θα σας βοηθήσω να ξεπεράσετε αυτό το εμπόδιο προτείνοντας μια εναλλακτική μέθοδο προσαρμογής, σαφώς πιο εύκολη, αφού για την υλοποίησή της το μόνο που θα χρειαστείτε είναι ένα κομμάτι ομοαξονικού καλωδίου RG8 ή 58 και φυσικά για να την ξεχωρίζουμε από τη κλασική λ/2 με το L - C, θα της αλλάξουμε και το όνομα. Εύκολο; 

Ας ξεκινήσουμε όμως από την αρχή.
 
Zeppelin-antenna
Η ιδέα της κεραίας J βασίζεται στην Classical Zeppelin-antenna όπως μας περιγράφει ο Valentin - RU3AEP (για περισσότερα πατήστε εδώ: http://www.cqham.ru/lw-ant.html)
Από αυτή λοιπόν τη κεραία προέκυψε η J Antenna, όπως όλοι τη γνωρίζουμε. Στην περίπτωσή μας όμως θα αντικαταστήσουμε το τμήμα προσαρμογής με την ανοιχτή γραμμή, όπως φαίνεται και στην εικόνα, με ένα δικτύωμα από ομοαξονικό καλώδιο RG58, (στην περίπτωσή μας, όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες πιο κάτω) και έτσι θα έχετε τα ίδια αποτελέσματα, χωρίς να ανησυχείτε και να προβληματίζεστε για τη κατασκευή πηνίων και πυκνωτών.

Σε αυτό το σημείο να σας πω πως, ότι έχετε διαβάσει στο άρθρο half-wave-vertical-antenna-for-10m  ισχύει κανονικά και το μόνο που αλλάζει είναι η αντικατάσταση του δικτυώματος προσαρμογής LC, με το αντίστοιχο δικτύωμα από RG58. Άρα το μόνο που θα εξετάσουμε σήμερα, είναι μόνο αυτό!

Για τον υπολογισμό που θα έχουν τα μήκη των καλωδίων, για το τμήμα προσαρμογής, μπορείτε να τα βρείτε και από το πρόγραμμα του SV1BYO

Όπως θα δείτε και στη παρακάτω εικόνα, πέρασα όλους τους μαθηματικούς τύπους σε ένα φύλλο Excel, για περισσότερη ευχρηστία. Σε αυτή την εικόνα φαίνονται τόσο οι διαστάσεις της κεραίας όσο και τα μήκη του ομοαξονικού καλωδίου RG58 που στη περίπτωσή μας θα αναλάβει το ρόλο μετασχηματιστή!
Όλοι οι "τύποι" σε ένα φύλλο Excel
Την όλη κατασκευή την στήριξα πάνω σε ένα καλάμι ψαρέματος απίκο μήκους 9 μέτρων.
Είχα μάλιστα την δυνατότητα να την test-άρω με εμπορικές κατασκευές 5/8 όπου και διαπίστωσα μετά μεγάλης μου έκπληξης, ότι η J Antenna άκουγε καλύτερα!!! Για λόγους δεοντολογίας δεν μπορώ να γράψω περισσότερα για το θέμα αυτό, απλά μόνο σας μεταφέρω αυτή τη προσωπική μου εμπειρία …

Πιστεύω ότι το σημερινό άρθρο θα σας βοηθήσει να βρείτε ένα εναλλακτικό τρόπο προσαρμογής στα 50 ΩΜ για τις κεραίες μισού μήκους κύματος, που έχουν την ιδιότητα να παρουσιάζουν πολύ υψηλή σύνθετη αντίσταση. 



Ο λοβός της κεραίας



Ύψος λοβού 12,9°




Πάμε για ψάρεμα;


Και ένα σύντομο βίντεο που ανέβασα στις 17/06/2017 ...


Σε όσους επιχειρήσουν, θα ευχηθώ καλή επιτυχία, 73

Πηγές:

Λογισμικό:
ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ - HamDesignSv1byo
Βοήθημα:
ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΦΥΛΛΟ EXCEL

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Like on Facebook