Google Website Translator Gadget

Τρίτη 8 Απριλίου 2014

Πομποδέκτες για τα 10 μέτρα ... και όμως υπάρχουν

Τι μπορείτε να αποκτήσετε με κόστος που ξεκινάει από τα 160,00 Ευρώ, για να μπορέσετε να εξερευνήσετε την μπάντα των 10 μέτρων;

Anytone AT5555 σε προσφορά στο nevadaradio μόνο 129.95₤
CRT SUPERSTAR 9900 ... αστέρι!!!
 Πριν μερικές μέρες επισκέφτηκα το ιστολόγιο του φίλου μου του Ανδρέα του SV1LHP, στο οποίο υπήρχε μια ανάρτηση που αφορούσε την κυκλοφορία του ολοκαίνουργιου δεκαμετρικού πομποδέκτη CRT SUPERSTAR 9900 με ισχύ εξόδου (πάντα κατά τον κατασκευαστή) … SSB 60 Watt!!! Τι είπες τώρα; Όπως καταλαβαίνετε κάτι τέτοιο δεν μπορούσε να με αφήσει αδιάφορο.
Αμέσως άρχισα την αναζήτηση για να δω περισσότερα τεχνικά χαρακτηριστικά αλλά πόσο κοστίζει αυτό το μαραφέτι, που δεν σας κρύβω ότι με την πρώτη ματιά νομίζεις ότι έχεις μπροστά στα μάτια σου κάποιον κλώνο του FT-817 … ή στην χειρότερη, κάποιο "μπάνικο" mobile VHF.
Αααα λέω εδώ είμαστε! Δεν σας κρύβω αγαπητοί μου συνάδελφοι ότι βρήκα αρκετά μηχανήματα που ακούν και εκπέμπουν από τους 26 MHz έως τους 30MHz που μου έφεραν στο νου όμορφες στιγμές που έζησα πριν 20 και πλέον χρόνια, με τρελά παρεάκια που αν και δεν υπάρχουν πια σε αυτήν την μορφή, κάποιους από αυτούς που ήταν μέσα σε αυτά, εξακολουθώ να τους βλέπω ακόμα στα Hamfest, ευτυχώς.
PRESIDENT LINCOLN
Και για να επιστρέψω στο θέμα μας, η φιλοσοφία αυτών των μηχανημάτων κυμαίνεται κάπου μεταξύ CB και ραδιοερασιτεχνισμού ή τέλος πάντων υπάρχει μια προσπάθεια συγκερασμού αυτών των δυο κόσμων. Ίσως οι παλιότεροι να θυμούνται το θρυλικό PRESIDENT LINCOLN που αποτελούσε κάποτε την αιχμή του δόρατος αυτών των π/δ, αφού ήταν το πρώτο και για αρκετά χρόνια το μοναδικό που υπήρχε στην Ελληνική αγορά, που χρησιμοποιούσε για τις ενδείξεις συχνότητας, έντασης σήματος κτλ, οθόνη υγρών κρυστάλλων!!! Αργότερα εμφανίστηκαν κι άλλα μηχανήματα αυτού του στυλ, που θύμιζαν ραδιοεραστεχνικό π/δ αλλά όπως πάντα σε μικρογραφία. 

PRESIDENT LINCOLN II
Εμείς όμως εδώ θα σταθούμε στο κομμάτι που μας αφορά και για το οποίο μας έχει αδειοδοτήσει η πολιτεία. Αυτό δεν είναι άλλο από το δεύτερο μισό της κάλυψης αυτών των π/δ, δηλαδή από τους 28 MHz έως τους 30MHz ή την μπάντα των 10 μέτρων.
Σε αυτό το σημείο θα σας πω και το εξής εκπληκτικό, ότι καθώς αναζητούσα διάφορους π/δ αυτής της φιλοσοφίας, κάποια στιγμή βρήκα και π/δ δίμπαντους. Δηλαδή για τα 10 και τα 12 μέτρα. Αυτό πράγματι ήταν μια ευχάριστη έκπληξη. Όσο για τα 11 μέτρα, αυτά συμπεριλαμβάνονται πάντα, με το hi,hi!
MAGNUM S-6 ... Why not?

Για να βάλουμε όμως τα πράγματα σε μια σειρά, θα πρέπει πρώτα να δούμε τι προσφέρουν αυτά τα μηχανήματα και τι όχι και ποιες ανάγκες καλύπτουν.

Τα μηχανήματα αυτής της φιλοσοφίας απευθύνονται κυρίως στον νεοεισερχόμενο ραδιοερασιτέχνη, ο οποίος θέλει να πάρει μια πρώτη γεύση του τι εστί διάδοση με οινοσφαιρική σκέδαση, όμως δεν θέλει ή δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να εκταμιεύσει τα ποσά εκείνα που απαιτούν οι ευρείας κάλυψης πομποδέκτες. 

 Στον αντίποδα, έχει στην διάθεσή του μια ή στην καλύτερη περίπτωση δυο ραδιοερασιτεχνικές μπάντες για να δραστηριοποιηθεί, περιορισμένη ισχύ εξόδου που συνήθως κυμαίνεται κάτω από τα 50 Watt (υπάρχουν όμως και κάποια μοντέλα με περισσότερα αποθέματα ισχύος) και δέκτη με περιορισμένες δυνατότητες ενώ δεν έχουν κάποιο, έστω και υποτυπώδες, φίλτρο για SSB ή CW

RANGER RCI 2970 N2 ... 200 Watt!!!
 Τα πλεονεκτήματα που παρουσιάζουν οι π/δ αυτοί είναι οι περιορισμένες διαστάσεις τους και το χαμηλό βάρος τους, γεγονός που τους καθιστούν ιδανικούς για mobile αλλά και portable χρήση, καλύπτοντας ανάλογες ανάγκες. Επίσης είναι αρκετά στιβαροί, οικονομικοί σε τέτοιο βαθμό που μπορεί κάποιος με 160 Ευρώ να αποκτήσει έναν και να ξεκινήσει τα DX και τα Contest στα 10 μέτρα, έχοντας για κεραία ακόμα και ένα απλό συρμάτινο δίπολο.

Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να προσθέσω κάτι άλλο, άλλωστε μια σύντομη περιήγηση στον κόσμο των 10-μετρικών, έστω και διαδικτυακή, θα σας πείσει για του λόγου το αληθές.
AnyTone AT-6666 ... τι σου θυμίζει;
Και κάτι τελευταίο, τόσο στην Μεγάλη Βρετανία, όσο και στην Αυστραλία, στην Αμερική, (ΗΠΑ, Καναδάς και όχι μόνο), οι ραδιοερασιτέχνες μπροστά σε 10-μετρικά μηχανήματα, έχουν αποβάλει από πάνω τους το σύνδρομο του CB-er και οποιοδήποτε άλλο κόμπλεξ και τους ακούμε στις συχνότητες με μεγάλη άνεση και μπράβο τους! Από εκεί και κάτω, υπάρχουν και τα … transverter.

73

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Like on Facebook