Google Website Translator Gadget

Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

QRP … toy story

  Όπως όλοι γνωρίζουμε, με τον όρο QRP εννοούμε εκπομπή σε χαμηλά επίπεδα ισχύος. Το αντίθετο του QRP είναι το QRO. Δηλαδή αύξηση εκπεμπόμενης ισχύος.
Το γεγονός όμως που προκαλεί εντύπωση στην κοινότητά μας, είναι ότι αν για κάποιους αποτελεί must η χρήση ενισχυτών ισχύος, αρκετές φορές μάλιστα πολύ πάνω από τα νόμιμα όρια, για κάποιους άλλους αποτελεί τρόπος ζωής το ακριβώς αντίθετο. Υπάρχει όμως κάποιος λόγος που η χρήση χαμηλής ισχύος προσφέρει μεγαλύτερη διασκέδαση, όπως ισχυρίζονται οι ένθερμοι QRP-ίστες και αν ναι γιατί συμβαίνει αυτό;

Εδώ και αρκετά χρόνια έχει κάνει αισθητή την παρουσία της στον χώρο μας μια όχι και τόσο νέα αγορά πομποδεκτών, την οποία οι γνωστές και μεγάλες εταιρίες, αρχικά δεν είχαν καν στο μυαλό τους. Ιδιαίτερα από τις αρχές του 2000 άρχισαν να δραστηριοποιούνται πολλές εταιρίες, ενώ εξακολουθούν να κυκλοφορούν καινούργια μοντέλα, ακόμα και σήμερα, εν έτη 2014! Αυτή η αγορά χαρακτηρίζεται από πομποδέκτες HF με ισχύ εξόδου που δεν ξεπερνά τα 5 Watt, δηλαδή QRP



Το CURUMIM είναι η πιο απλή σχεδίαση που υπάρχει,
ακόμα και από το
PIXIE, αφού χρησιμοποιεί μόνο
ένα τρανζίστορ και ένα ολοκληρωμένο!

Βέβαια πίσω από αυτή την αγορά υπάρχει μια ολόκληρη φιλοσοφία που θέλει τους ρ/ε να καταφέρουν να πραγματοποιήσουν επικοινωνίες όσο πιο μακριά γίνεται,  χρησιμοποιώντας ισχύ που σε καμία περίπτωση δεν ξεπερνά τα 5 Watt. Μια φιλοσοφία που από μόνη της, είναι σκέτη πρόκληση και στοίχημα για πολλούς ρ/ε παγκοσμίως.
Πέρα όμως από την φιλοσοφία, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που οδηγούν τους ρ/ε προς αυτόν το δρόμο, ή την τάση εν πάση περιπτώσει. Ένας από αυτούς είναι η ανάγκη για μια κατασκευή. Μια κατασκευή ενός πομποδέκτη λχ. όπου από τη μία έχουμε τις απλουστευμένες σχεδιάσεις που μπορούμε να βρούμε στο διαδίκτυο ή στα έτοιμα kit και από την άλλη την άμεση πρόσβαση σε ηλεκτρονικά υλικά που εξακολουθούν να υπάρχουν. Ακόμα ένας παράγοντας είναι ότι ένας τέτοιος σταθμός αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για συνδυασμό δυο ή και περισσότερων δραστηριοτήτων, όπως είναι αυτό και μιας … εκδρομής λχ! Το χαμηλό βάρος του εξοπλισμού, επιτρέπει στον επίδοξο λάτρη αυτής της σχολής (μπορούμε να το πούμε και αυτό) να εκδράμει μόνος, με τους φίλους του ή την οικογένεια του στο πλησιέστερο ξέφωτο, βουνό, παραλία. Ένας σταθμός QRP με την ανάλογη σε Ah μπαταρία, μια απλή συρμάτινη κεραία και το απαραίτητο σε μήκος καλώδιο για  την μεταφορά της RF, είναι όλος κι όλος ο εξοπλισμός που θα χρειαστεί και κουβαλήσει ο χειριστής και που συνήθως όλα αυτά χωράνε σε ένα μικρού μεγέθους back-bag. Σε αυτή τη σχολή, όλα έχουν minimal διαστάσεις που συνήθως το καθένα από αυτά τα μηχανάκια, δεν ξεπερνούν σε όγκο τα δυο πακέτα τσιγάρα. Όλα είναι μικρά, ακόμα και ένα antenna tuner. Όλα εκτός από τις κεραίες. Αλλά αυτό όμως δεν αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα.


Το PIXIE II έτοιμο!

Το σχηματικό του PIXIE II


Η λειτουργία σε QRP είναι ιδιαίτερα δημοφιλής σε CW και PSK31 λόγω του στενού εύρους που καταλαμβάνουν και τα δυο αυτά modes, εξασφαλίζοντας έτσι πιο αποτελεσματικές επικοινωνίες, χωρία όμως αυτό να σημαίνει ότι σε SSB δεν υπάρχει μεγάλη δραστηριότητα. Τουναντίον θα έλεγα! 


Wouxun X1M pro QRP Transceiver
Νομίζω όμως ότι ήρθε η ώρα να σας δώσω συνδέσμους στους οποίους μπορείτε να βρείτε κάποια γνωστά σχέδια, που θα σας βοηθήσουν να κάνετε τα πρώτα σας βήματα στον χώρο των QRP πομποδεκτών. Επίσης θα σας δώσω και μερικούς συνδέσμους με εμπορικές σχεδιάσεις από τα πιο γνωστά QRP μηχανάκια της αγοράς, τα οποία χαίρουν εκτίμησης των απανταχού φίλων αυτής της σχολής.

Pixie II από την HSC. (http://www.halted.com/ccp13844-enhanced-pixie2e-qrp-cw-transceiver-kit-pixie2e-kit240.htm) Το απόλυτο QRP που απευθύνεται στον νεοεισερχόμενο και στον αρχάριο (δυο τρανζίστορ, ένα ολοκληρωμένο και μερικά ακόμα υλικά αποτελούν τον πιο απλό π/δ ever!!!) και η ολοκλήρωση της κατασκευής είναι θέμα μερικών λεπτών της ώρας.
Στο QRPme (http://www.qrpme.com) θα βρείτε τα πάντα από π/δ σε μορφή kit, όπως τον γνωστό Rockmite και άλλες γνωστές σχεδιάσεις, ακόμα και υλικά, όπως κρυστάλλους. Θα βρείτε επίσης τους π/δ της Small Wonder Labs για PSK.
Για τους π/δ της Small Wonder Labs δείτε και στο hamwaves.com http://hamwaves.com/qrp/kits.html
Η CRKITS (http://www.crkits.com) με τα περιβόητα CRK-10A CW και KN-Q7A SSB
Στην ιστοσελίδα Hendricks QRP Kits (http://www.qrpkits.com) θα βρείτε τα πάντα από π/δ, SSB, CW και πολλά παρελκόμενα!!!
YouKits (http://www.youkits.com) π/δ το Κινέζικο HB-1A του BD4RG (το πρώην TEN-TEC R4020 και R4030) και το TJ5A. Το HB-1A διατίθεται και στο Ebay.
MFJ (http://www.mfjenterprises.com) νομίζω ότι το όνομα και μόνο, τα λέει όλα!!!
Η Κινέζικη Wouxun κυκλοφόρησε πρόσφατα την αναβαθμισμένη έκδοση του X1M σε X1M Pro (http://www.wouxun.us/item.php?item_id=302)
Στο QRP project (http://www.qrp-shop.biz/epages/qrp-shop.sf/en_GB/?ObjectPath=/Shops/qrp-shop/Categories/%22DL-QRP-AG%20Baus%C3%A4tze%22) θα βρείτε πολλά kit όπως, SOLF, Miss Mosquita, Hobo, Tramp-8 CW και άλλα.
NorCal (Northern California QRP Club) http://www.norcalqrp.org βασικά πρόκειται για QRP Club, που δραστηριοποιείται από το 1993. Ο Wayne Burdick, N6KR σχεδίασε για λογαριασμό της λέσχης το θρυλικό NorCal 40 και αργότερα ακολούθησαν κι άλλα μοντέλα. Στην ιστοσελίδα θα βρείτε πολλά σχέδια αλλά και έτοιμα kit, καθώς και χρήσιμες πληροφορίες. Το NorCal 40 διατίθεται και από την Wilderness NorCal40 στην ιστοσελίδα, http://www.fix.net/~jparker/wilderness/nc40a.htm
Φυσικά πολλά, αν όχι όλα από τα παραπάνω kit θα τα βρείτε στο http://www.eBay.com και στο http://www.alibaba.com
Από τα γνωστά μας brands έχουμε τους εξής π/δ,
Yaesu FT-817 και 817ND
Elecraft KX3, KX1, K2 and K1
Icom IC-703
Ten-Tec Argonaut V
Ten-Tec Argonaut VI 539


Υπάρχουν αρκετές σχεδιάσεις ακόμα, που αν αποφασίσετε να ασχοληθείτε με το άθλημα θα τις γνωρίσετε στην πορεία αυτής της διαδρομής. Για την ώρα μπορείτε να ξεκινήσετε με κάποιο από τα παραπάνω για να δείτε πρώτα αν σας ταιριάζει αυτό το είδος και μετά πράττετε αναλόγως.
Οι κατασκευές αυτές συνήθως είναι απλές και δεν χρειάζονται κάποιον εξειδικευμένο εξοπλισμό, αφού δεν υπάρχουν σημεία ρυθμίσεων. Στη περίπτωση που σκοπεύετε να βουτήξετε στα βαθιά, ssb και διαχωρισμό των πλευρικών σε πάνω και κάτω και για να μην τα κάνετε άνω-κάτω, εκεί θα χρειαστείτε εργαστηριακό εξοπλισμό. 

MFJ ... από τα πρώτα QRP μηχανάκια!!!
Πιστεύω ότι για αρχή έχετε αρκετό υλικό στα χέρια σας και όπως λένε και στο North American QRP CW Club (NAQCC): No dues, just DO!
Υπάρχει ακόμα ένα σλόγκαν που λέει: Little Radios, Big Fun!
Βέβαια υπάρχει και το άλλο παρεάκι που απαντάει στα προηγούμενα με το:  Life is too short to be QRP η απόφαση πάντως είναι δική σας.

Το TEN-TEC R4020 θα το βρείτε πλέον ως YouKits HB-1A


  =======================================
  
Ακολουθεί το Band Plan για QRP δραστηριότητα. Πρωτίστως όμως συμβουλευτείτε το Band Plan της χώρας σας, διότι ενδέχεται να υπάρχουν κάποιες διαφοροποιήσεις.

Πηγή Band Plan: QRP ARCI 

These are not Calling Frequencies, they are Centers Of Activity - places where QRPers are likely to be found.
Of course, you may operate QRP anywhere that your license allows. If you have a VFO, then use it - but check around the QRP Frequencies on a regular basis. (Source: QRP ARCI)
Band
CW
Phone
160m
1810 kHz
1843 kHz
1910 kHz
 
80m
3560 kHz
 
3985 kHz
3690 kHz
60m

5346.5 kHz (Ch2) 
40m
7030 kHz
7122 kHz
7090 kHz
7285 kHz
30m
10106 kHz
10116 kHz

20m
14060 kHz
14285 kHz
17m
18096 kHz
18130 kHz
15m
21060 kHz
 
21285 kHz
21385 kHz
12m
24906 kHz
24950 kHz
10m
28060 kHz
 
28365 kHz
28385 kHz
6m
50096 kHz
50185 kHz
2m
144060 kHz
144285 kHz
   Frequencies in italics indicate a preference in Europe.
Digital modes - keep to higher end of usual frequencies.

  =======================================

Καλή διασκέδαση και καλές κατασκευές. 73

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Like on Facebook