Google Website Translator Gadget

Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Xlog login software for Linux OS

Είναι πλέον ηλίου φαεινότερο ότι ο "πιγκουΐνος" έχει αφήσει για τα καλά τα νηπιακά τερτίπια και τις ιδιοτροπίες του παρελθόντος, συμπεριφορές οι οποίες μας είχαν φέρει αρκετές φορές στα όριά μας, με ότι κι αν σημαίνει αυτό!!!

Αγαπητοί συνάδελφοι στη σημερινή μας ανάρτηση θα ασχοληθούμε με μια εφαρμογή που λειτουργεί σε πλατφόρμες Linux*. Κάποιοι όμως από εσάς ενδεχομένως να αναρωτηθείτε για το τι στην ευχή είναι αυτό το Linux. Το Linux είναι ένα λειτουργικό σύστημα, όπως είναι και τα Windows. Μεταξύ τους όμως υπάρχουν πολλές διαφορές, αφού αμφότερα είναι τελείως διαφορετικής φιλοσοφίας και σχεδίασης και μάλιστα εκ διαμέτρου αντίθετης! Το Linux λόγου χάρη μπορείτε να το βρείτε δωρεάν στο διαδίκτυο και να το εγκαταστήσετε στον Η/Υ σας μαζί με πληθώρα, επίσης   δωρεάν, εφαρμογών.

*Όσοι από εσάς επιχειρήσετε να εγκαταστήσετε για πρώτη φορά στον Η/Υ σας μια διανομή Linux, καλύτερα πρώτα να διαβάσετε κάποια από τα δεκάδες φόρουμ του διαδικτύου για το “πως” και το “γιατί” σχετικά με το λειτουργικό σύστημα Linux και μετά να προχωρήσετε. Ο γράφων ουδεμία ευθύνη φέρει για οποιαδήποτε αλλαγή προκαλέσετε εσείς στην λειτουργία του Η/Υ σας καθώς και την επιστροφή αυτού σε πρότερο σημείο μετά την εγκατάσταση οποιαδήποτε λειτουργικού συστήματος ή και λογισμικού που προτείνουμε σε αυτό το άρθρο. Το παρών άρθρο απευθύνεται σε ραδιοερασιτέχνες που θέλουν να διευρύνουν τους ορίζοντές τους και που θεωρούν την χρήση των Η/Υ στον χώρο του χόμπι μας αναπόσπαστο τμήμα του!

Στο διαδίκτυο θα βρείτε πολλές και διαφορετικές εκδόσεις για Linux που λέγονται διανομές (distributions). Δεν έχετε παρά να διαλέξετε αυτή που σας αρέσει καλύτερα, ασχέτως με την δημοτικότητά της. Ο γράφων επέλεξε, περισσότερο για λόγους εξοικείωσης, τη διανομή Ubuntu.
Έχοντας πλέον μια δεκάχρονη εμπειρία με λειτουργικά συστήματα Linux ήξερα, πάνω-κάτω, τι με περίμενε και τι λογισμικό υπάρχει διαθέσιμο για την κοινότητα των ραδιοερασιτεχνών.

Αφού πρώτα εγκατέστησα το λειτουργικό σύστημα Linux - διανομή Ubuntu - δίνοντας την δέουσα προσοχή που αρμόζει, πριν αλλά και κατά την διάρκεια της εγκατάστασης, προχώρησα στις ρυθμίσεις του λειτουργικού και το επόμενο βήμα ήταν να ανοίξω το “Κέντρο λογισμικού Ubuntu”, μια πολύ χρήσιμη εφαρμογή που φέρνει μπροστά στην οθόνη του Η/Υ σας όλα τα διαθέσιμα προγράμματα και εφαρμογές για την συγκεκριμένη πλατφόρμα και την τρέχουσα έκδοση. Εκεί με περίμενε ένα παλιό γνώριμο πρόγραμμα καταγραφής ραδιοερασιτεχνικών επαφών, το ημερολόγιο Xlog.

Xlog screenshot
Το Xlog δεν είναι τίποτα άλλο από ένα ηλεκτρονικό ημερολόγιο ραδιοερασιτεχνικού σταθμού ασυρμάτου, πολύ απλό στη χρήση του και με αρκετά φιλικό περιβάλλον, που απευθύνεται ακόμα και στον πιο άπειρο χρήστη!!!
Ανοίγοντάς το για πρώτη φορά, το πρώτο που έχουμε να κάνουμε είναι να τακτοποιήσουμε τα παράθυρα στις θέσεις της αρεσκείας μας και το επόμενο βήμα είναι να μπούμε στα Settings για να περάσουμε τα στοιχεία του σταθμού μας και είμαστε έτοιμοι να το δουλέψουμε. 
Η καρτέλα General στα Settings menu του Xlog
Η καρτέλα Info στα Settings menu του Xlog
Όπως σε όλα τα ημερολόγια, έτσι και στο Xlog, μπορούμε να εισάγουμε και να εξάγουμε ημερολόγια, ενώ υποστηρίζει όλα τα γνωστά format ημερολογίων όπως, ADIF, EDI, Cabrillo, tlf, trlog, twlog κτλ. Το Xlog όμως δεν σταματάει μόνο εδώ αφού μας παρέχει την δυνατότητα να τρέξουμε και διαγωνισμούς, παρέχοντας το σκορ και άλλα στατιστικά στοιχεία πολύ ενδιαφέροντα, ενώ κερασάκι στην τούρτα αποτελεί η εφαρμογή xlog-keyer ιδανικό για cw contest αφού περιέχει όλες τις απαραίτητες μακροεντολές για τη συγκεκριμένη περίπτωση και φυσικά “επικοινωνία” με τον πομποδέκτη. 
Working with Xlog
Έξω από το πεδίο Call και δεξιά, υπάρχει ένα ερωτηματικό. Πατώντας το, αφού όμως πρώτα έχουμε εισάγει το διακριτικό του σταθμού που μας ενδιαφέρει ή που συνομιλούμε, ανοίγει ο προεπιλεγμένος browser, στην σελίδα QRZ.COM.
Στα Tools θα βρείτε πραγματικά χρήσιμα εργαλεία, όπως είναι ο έλεγχος διπλοεγγραφών αλλά και την πορεία σας για τα γνωστά βραβεία.
Η λίστα με τα πιο γνωστά βραβεία
Νομίζω ότι όλα όσα σας περιέγραψα είναι υπέρ του δέοντος ικανοποιητικά για να στηρίξουν ένα αξιοπρεπές ηλεκτρονικό ημερολόγιο σταθμού ασυρμάτου. 

Εν κατακλείδι, το Xlog μπορεί, φαινομενικά τουλάχιστον, να υπολείπεται σε πολλά σημεία από τα οικεία μας ηλεκτρονικά ημερολόγια ραδιοερασιτεχνικού σταθμού ασυρμάτου που έχουμε δοκιμάσει, όπως είναι το Logger32 λχ για λειτουργικά συστήματα Windows, αλλά για πλατφόρμες Linux ναι μεν είναι μια μίνιμαλ σχεδίαση, που παρέχει όμως όλες τις απαραίτητες λειτουργίες και είναι μάλλον ότι καλύτερο υπάρχει και πιστεύω πως δεν πρόκειται να δυσκολέψει αλλά ούτε και να απογοητεύσει όποιον το δοκιμάσει.
Μην ξεχνάτε ότι ένας Η/Υ για να μπορεί να  έχει λόγω ύπαρξης μέσα στο ραδιοερασιτεχνικό shack πρέπει απαραίτητα να έχει εγκατεστημένο τουλάχιστον το ημερολόγιο ραδιοερασιτεχνικού σταθμού ασυρμάτου.

Καλές δοκιμές και προσοχή με το Linux γατί ένα λάθος βήμα κατά την διάρκεια της εγκατάστασης, μπορεί να τα σας διαγράψει όλα τα αρχεία που έχετε αποθηκευμένα στον ηλεκτρονικό υπολογιστή σας!

Πολλά 73 και θα σας αφήσω με κάτι πολύ ωραίο που διάβασα πριν από μερικές εβδομάδες:

- Αν δεν έπεσε η κεραία σας φέτος τον χειμώνα, τότε μάλλον την έχετε βάλει πολύ χαμηλά!


LibreOffice Writer by Ubuntu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Like on Facebook