Google Website Translator Gadget

Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

Κανονισμός λειτουργίας ερασιτεχνικών σταθμών ασυρμάτου, analyze this!

Χαίρετε αγαπητοί μου συνάδελφοι. Μετά την δημοσίευση της Υπουργικής Αποφάσεως με αριθμό 38200/1136 τόσο στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως όσο και στην ιστοσελίδα της ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ τα πράγματα στον ραδιοερασιτεχνικό, εν Ελλάδι, χώρο άλλαξαν άρδην, φέρνοντας για πολλούς από εμάς τα πάνω, κάτω! ΟΚ, μερικοί έχασαν τον ύπνο τους, κάτι που αντικατοπτρίζετε στα προφορικά ή και στα γραπτά τους κείμενα, αφού τα υποψήφια «παπάκια» τους … λάκισαν forever!
ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΥΣ ΤΩΝ 2ΜΕΤΡΩΝ,
με το hi, hi πάντα.
Αυτό είναι ΜΟΝΟ το ένα θέμα, ίσως και το ποιό ουσιώδες, ενώ υπάρχουν αρκετές ακόμα σημαντικές αλλαγές από την παρούσα Υ/Α οι οποίες μάλλον πέρασαν σε δεύτερη ανάγνωση!
Σε αυτό όμως το σημείο θα σας επισημάνω ότι οι εξετάσεις πλέον είναι εναρμονισμένες πλήρως με την ισχύουσα σύσταση της CEPT T/R 61-02 και το πτυχίο ρ/ε κατά HAREC

HAREC = HARMONISED AMATEUR RADIO EXAMINATION CERTIFICATE.
CEPT = Ευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

Ας δούμε παρέα μερικές από τις πιο σημαντικές αλλαγές που έφερε η νέα Υ/Α 38200/1136

Α) SWL (Short wave listening) ή ραδιοακροατές. Προς μεγάλη μου έκπληξη η νέα Υπουργική Απόφαση αγκαλιάζει στην ουσία, έναν πολύ παλιό και οικείο σε μας θεσμό, όπως είναι αυτός των ραδιοακροατών. Ο θεσμός αυτός ήταν δυστυχώς, ανενεργός στη χώρα μας. Το Άρθρο 2 ορισμός 21 ορίζει επακριβώς τα του ραδιοακροατή. Καλώς να τους δεχτούμε και θα περιμένουμε και τις δικές τους QSL κάρτες. Θα σας επισημάνω μόνο ότι το φάσμα των ραδιοακροατών θα κυμαίνετε μεταξύ 1700 kHz και 30 MHz.

Β) στο Άρθρο 3 γίνετε πλέον σαφές ο διαχωρισμός των πτυχίων των ρ/ε σε δυο κατηγορίες. Στη κατηγορία 1 (κατά HAREC) και στην κατηγορία εισαγωγικού επιπέδου (entry level) που είναι εναρμονισμένη με την Αναφορά της Επιτροπής Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών της CEPT «ECC REPORT 89 − A radio amateur entry level examination and licence».

Γ) Στο Άρθρο 12 το οποίο αφορά τα Ειδικά Διακριτικά κλήσεως (ΕΔΚ), γίνετε πλέον σαφή διευκρίνιση και ορίζει ότι: Τα ΕΔΚ διακρίνονται σε «μικρής διάρκειας» και «μεγάλης διάρκειας». Τα ΕΔΚ μικρής διάρκειας χορηγούνται για χρονικό διάστημα έως και δέκα πέντε (15) ημέρες. Τα ΕΔΚ μεγάλης διάρκειας χορηγούνται, για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δέκα πέντε (15) ημερών. Η χορήγηση ΕΔΚ γίνεται μετά από αίτηση συνοδευόμενη από προβλεπόμενο τέλος λειτουργίας …
- πόσο είναι αυτό το ‘τέλος’ τέλος πάντων κύριοι; Ακούστηκαν κάποια ποσά που μας έχουν τρομάξει! Συνεχίζω, η αίτηση υποβάλλεται στην ΑΠΥ (Αρμόδια Περιφερειακή Υπηρεσία) τουλάχιστον πενήντα (50) ημέρες πριν από την ημερομηνία έναρξης της χρήσης του ΕΔΚ.

Δ) στο Άρθρο 13 αναφέρονται οι ρ/ε περιοχές της Ελλάδας. Όπου SY θα διαβάσετε παρακάτω.



Ε) στο Άρθρο 15 υπάρχει εκτενή και αρκούντως αναλυτική περιγραφή της ορθής λειτουργίας των ρ/ε σταθμών. Απλά θα ήθελα να υπενθυμίσω σε μερικούς και εν συντομία τη 15η παράγραφο που λέει ότι, απαγορεύεται ο ραδιοερασιτέχνης να χρησιμοποιεί τον εξοπλισμό του με σκοπό την παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών αλλά και την 16η παράγραφο που λέει ότι, απαγορεύεται με οποιονδήποτε τρόπο η παρεμπόδιση της ομαλής ανταπόκρισης άλλων ρ/ε σταθμών και ραδιοσταθμών οποιασδήποτε άλλης υπηρεσίας.

ΣΤ) Και πάμε τώρα στο περιβόητο Άρθρο 21 και στη πρώτη παράγραφο που αφορά τις Τεχνικές διατάξεις και που προκάλεσε και τη σχετική φρενίτιδα σε όλη την Ελληνική ρ/ε κοινότητα!!!
Ακολουθεί πίνακας με την επιτρεπόμενη ανά μπάντα ισχύ εξόδου το πομπού, για την κατηγορία 1 και την εισαγωγική κατηγορία.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ (*) = Οι υποζώνες συχνοτήτων 50−52 MHz και 70,20−70,25 MHz μπορούν να χρησιμοποιούνται σε προσωρινή βάση, για πειραματικούς σκοπούς της υπηρεσίας ερασιτέχνη, μόνο από ραδιοερασιτέχνες «κατηγορίας 1». Με εγκύκλιο της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΥΥΜΔ μπορεί να καθορίζονται περιορισμοί (ακόμα και παύση) χρησιμοποίησης των ζωνών αυτών, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ (**) = Δεν επιτρέπεται εκπομπή.

Αχ, τι ωραία! Μας έκοψαν 100 βατ, από 500 που ήμασταν μας έριξαν στα 400, και πρέπει να είμαστε και ευχαριστημένοι! Πάμε παρακάτω.
Στο ίδιο Άρθρο και στη παράγραφο 2 καλού κακού αναγράφονται και τα σχετικά για «Μέτρα προφύλαξης του κοινού από την λειτουργία κεραιών εγκατεστημένων στην ξηρά». Λες και ευθύνονται οι ρ/ε για το μέγεθος των η/μ πεδίων!!! Για τις κεραίες των εταιριών κινητής τηλεφωνίας που είναι εγκατεστημένες σε ταράτσες οικιών σε πολύ κατοικημένα σημεία, πότε θα μας μιλήσετε και πότε θα πάρετε αποφάσεις αγαπητοί κύριοι;
Πάμε παρακάτω και αντιγράφω: Οι ραδιοερασιτέχνες πρέπει να λειτουργούν τον σταθμό τους έτσι ώστε να μη δημιουργούνται σε καμία περίπτωση ηλεκτρομαγνητικά πεδία που να υπερβαίνουν τις τιμές έκθεσης του κοινού που ορίζονται στην ΚΥΑ 53571/3839/2000 (ΦΕΚ Β’1105) «Μέτρα προφύλαξης του κοινού από την λειτουργία κεραιών εγκατεστημένων στην ξηρά» σε όλες τις θέσεις στο περιβάλλον του σταθμού στις οποίες είναι ελεύθερη και δυνατή η πρόσβαση του γενικού πληθυσμού, σε συνδυασμό και με τα οριζόμενα στις λοιπές ισχύουσες διατάξεις κατά περίπτωση.
Πιστεύω να το έπιασες το υπονοούμενο αγαπητέ μου συνάδελφε! Οπότε μην ξαφνιαστείς αν μια ωραία πρωία σου έρθουν τα παιδιά με το βανάκι κάτω από το σπίτι σου για … μετρήσεις, επειδή ο αγαπητό σου γείτονας νομίζει πως εσύ είσαι η αιτία που δεν πιάνει καλά το τσοντοκάναλο 69! Καταραμένο αροξόλ, μας «έφαγες» τα καλύτερα παιδιά!
Πάμε παρακάτω και πιο συγκεκριμένα στις παραγράφους 3 & 4
3. Στους ραδιοερασιτέχνες κάτοχους άδειας «κατηγορίας εισαγωγικού επιπέδου», δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση κεραιών με μέγιστο κέρδος μεγαλύτερο των τριών (3) dbi.
4. Σε κάθε περίπτωση, η ισχύς εξόδου του πομπού ρυθμίζεται στην ελάχιστη απαραίτητη για τη διεξαγωγή της συγκεκριμένης επικοινωνίας.

Ζ) και τώρα πάμε να δούμε το Άρθρο που «στεναχώρησε» μερικούς συναδέλφους:
Άρθρο 27
Μεταβατικές διατάξεις – Καταργούμενες διατάξεις − ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ
1. Τα ελληνικά πτυχία που έχουν εκδοθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού, παραμένουν ως έχουν και θεωρούνται πτυχία HAREC. Οι κάτοχοί τους δύνανται με αίτηση τους να ζητήσουν από τις ΑΠΥ σχετική βεβαίωση, σύμφωνα με το παράρτημα 5 της σύστασης TR 61−02 της CEPT.
2. Οι άδειες «κατηγορίας 1» και «κατηγορίας 2» της Υπουργικής Απόφασης 68000/763/9−12−2002 (ΦΕΚ Β’ 1579) «Κανονισμός λειτουργίας ερασιτεχνικών σταθμών ασυρμάτου», που εκδόθηκαν μέχρι και την ημερομηνία ισχύος της απόφασης αυτής εξομοιώνονται αυτοδικαίως με τις άδειες «κατηγορίας 1» (άδεια
CEPT) του άρθρου 6. Στα χαρακτηριστικά κλήσεως, το πρόθεμα (prefix) «SW» αντικαθίσταται με το πρόθεμα «SV». Η κατάληξη−επίθεμα (suffix) του χαρακτηριστικού κλήσης παραμένει ίδιο. Η αντικατάσταση των παλαιών εντύπων των αδειών (SW) θα πραγματοποιείται σταδιακά κατά την πρώτη ανανέωσή τους. Οι ενδιαφερόμενοι, εφόσον το επιθυμούν, μπορούν, με αίτησή τους προς τις ΑΠΥ, να ζητούν πριν τη λήξη της άδειάς τους, τη σχετική τροποποίηση του εντύπου αδείας, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 9.

Πολλοί πρώην SW και νυν SV εκπέμπουν ήδη στα βραχέα κύματα πραγματοποιώντας επαφές με σταθμούς που έως τούδε μόνο στα καλύτερά τους όνειρα μπορούσαν να κάνουν! Σιδεροκέφαλοι!

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ 1
ΠΙΝΑΚΑΣ ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΩΝ ΚΛΗΣΕΩΣ

ΣΗΜΕΙΩΣΗ 1: Σε εξαιρετικής σημασίας γεγονότα (π.χ. ανάληψη πολύ σημαντικών αθλητικών διοργανώσεων, διεθνών διασκέψεων, επετείων κλπ) μπορούν να χορηγηθούν ειδικά διακριτικά κλήσεως με σύνθεση διαφορετική από αυτή που ορίζεται στον ανωτέρω Πίνακα ακόμα και με επίθεμα περισσότερων των τεσσάρων χαρακτήρων. ΣΗΜΕΙΩΣΗ 2: Σε περιπτώσεις που εξαντλούνται τα διακριτικά κλήσεως σταθμών αναμεταδοτών−επαναληπτών−ραδιοφάρων μπορούν να χορηγηθούν και άλλα διακριτικά κλήσεως με σύνθεση διαφορετική από αυτή που ορίζεται στον ανωτέρω Πίνακα.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ 3: Για τους ψηφιακούς επαναλήπτες το πρώτο από τα τρία λατινικά γράμματα του διακριτικού τους υποδηλώνει την υποζώνη συχνότητας λειτουργίας (V,U,S).
ΣΗΜΕΙΩΣΗ 4: Δεν εκχωρούνται οι σειρές QRA έως QRZ, QSA έως QSZ και QTA έως QTZ που εμπεριέχονται στον Κώδικα Q. Επίσης δεν εκχωρείται το επίθεμα SOS.

Καλό θα ήταν μερικοί από εμάς που ξίνισαν τα μούτρα τους απέναντι στη νέα τάξη πραγμάτων, πρώτα να αναλογιστούν ποια θα ήταν η πορεία του ραδιοερασιτεχνισμού τα επόμενα χρόνια αν το σύστημα των εξετάσεων έμενε όπως ήταν. Όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Σκοπός αγαπητέ μου μεταξύ άλλων, είναι να βρίσκεις και ανταποκριτές προκειμένου να επικοινωνήσεις μαζί τους. Άμα μείνεις μόνος, τότε τι να το κάνεις; Είναι πλέον ηλίου φαεινότερο ότι οι νέοι έχουν πέσει με τα μούτρα μπροστά στην οθόνη του Η/Υ και δεν ενδιαφέρονται για επικοινωνίες μέσω ασυρμάτου! Εδώ έχουμε χάσει πολλούς από τους παλαιότερους συναδέλφους, τι να πούμε για τους νεότερους τώρα; Γι’ αυτό καλύτερο θα ήταν να ζυγίζουμε με μεγαλύτερη προσοχή κάποια θέματα και όχι βάζοντας παρωπίδες. Η τροποποίηση της Υ/Α θα μετριάσει, τουλάχιστον για την ώρα, αυτό το πρόβλημα. Τώρα τι θα γίνει στο μέλλον, έχει ο Θεός!

Αυτές ήταν, κατά την ταπεινή μου πάντα άποψη, οι σημαντικότερες αλλαγές του νέου κανονισμού λειτουργίας ερασιτεχνικών σταθμών ασυρμάτου με αρ. Υπουργικής απόφασης 38200/1136

Καλά να περνάτε, καλές ρ/ε δραστηριότητες και σιδεροκέφαλοι, 73

1 σχόλιο:

  1. 1.ΜΑΣ ΚΟΨΑΝΕ 100W ΠΟΥ ΟΠΩΣ ΞΕΡΟΥΜΕ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ 1KW ΚΑΙ ΠΑΝΩ.ΕΤΣΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΕ ΚΟΝΤΕΣΤ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΕΙ ΕΠΑΞΙΑ ΤΟΝ ΞΕΝΟ ΣΤΑΘΜΟ ΑΦΟΥ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΙΝΑΙ 1KW.TΩΡΑ ΘΑ ΜΟΥ ΠΕΙΣ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΣΟΥ ΚΑΝΕΙ ΕΛΕΓΧΟ ΑΝ ΕΚΠΕΜΠΕΙΣ ΜΕ 400 ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ 1KW E?
    2.«Μέτρα προφύλαξης του κοινού από την λειτουργία κεραιών εγκατεστημένων στην ξηρά»ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΨΑΞΩ ΝΑ ΒΡΩ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΠΟΥ ΒΑΖΟΥΝ ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΤΕΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΕΣ??? HI-HI-HI
    3.OI ΑΓΑΠΗΤΟΙ SW ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΕ SV ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΨΙΝ ΟΤΙ ΤΑ ΠΑΡΑΒΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΚΑΙ ΟΤΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΠΟΛΛΕΣ ΝΟΜΑΡΧΙΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΤΑ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΕΝΤΥΠΑ.ΑΣ ΜΗΝ ΒΙΑΖΟΝΤΕ ΛΟΙΠΟΝ! ΧΑΛΑΡΑ!!!
    4.ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΕΜΕΙΝΑΝ SV8 ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΓΙΝΟΤΑΝΕ ΤΟ ΜΠΑΧΑΛΟ.ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ ΑΠΟ ΣΑΛΑΜΙΝΑ ΠΟΥ ΠΗΓΕ ΠΕΡΥΣΙ ΓΙΑ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΟ ΑΛΛΑΞΑΝΕ ΣΕ SV1.ANΤΕ ΤΩΡΑ ΝΑ ΞΑΝΑΠΛΗΡΩΝΕΙ.
    5.ΑΥΤΟ ΜΕ ΤΟΥ ΨΗΦΙΑΚΟΥΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟ ΜΠΕΡΔΕΜΑ ΔΙΟΤΙ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΣΤΟΥΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΕΣ DSTAR ΕΧΟΥΜΕ ΕΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ.ΑΝΤΕ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΤΡΕΙΣ ΑΔΕΙΕΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΗ.ΘΕΛΕΙ ΨΑΞΙΜΟ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ NTERNET ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ.
    ΔΕΝ ΘΑ ΣΧΟΛΙΑΣΩ ΠΑΛΙ ΓΙΑ ΤΙΣ "ΚΕΡΑΙΕΣ ΣΕ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΕΣ" ΚΟΥΡΑΣΤΙΚΑ ΠΙΑ.ΑΦΟΥ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΓΡΑΜΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΑΥΤΟΥ.ΑΣ ΤΡΕΧΟΥΜΕ ΜΕ ΕΞΩΔΙΚΑ-ΦΑΣΑΡΙΕΣ-ΔΙΚΕΣ...ΚΛΠ
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙΑ
    73

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Like on Facebook