Google Website Translator Gadget

Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Ραδιοερασιτεχνικά προγράμματα από τον Reg Edwards, G4FGQ (SK).

Στην μνήμη του αγαπητού μας προγραμματιστή Reg Edwards, G4FGQ (30.11.1925 - 29.08.2006)

Πριν από οχτώ ή εννέα χρόνια θα ήταν, όταν έψαχνα στο διαδίκτυο να βρω κάποιο λογισμικό που θα με βοηθούσε να σχεδιάσω μια κεραία, κοντή κατά προτίμηση, για την μπάντα των 160 μέτρων και ανακάλυψα την ιστοσελίδα του Reg Edwards, G4FGQ. Πιο συγκεκριμένα βρήκα το πρόγραμμα vertload.exe, που στη κυριολεξία θα μου έλυνε τα χέρια, αφού θα με γλύτωνε από τον πονοκέφαλο και την ταλαιπωρία του υπολογισμού των τεχνικών φορτίων και όχι μόνο, αλλά θα απέφευγα και αρκετές σειρές … υπολογιστικών τύπων! Καθώς όμως αποθήκευα σε κάποιο ασφαλή σημείο του Η/Υ το πολυπόθητο λογισμικό του Reg, ανακάλυψα πως στην ιστοσελίδα του είχε αναρτήσει πολλά ακόμα προγράμματα , ως επί το πλείστον πολύ μικρά σε μέγεθος και εκτελέσιμα σε … DOS! Εντάξει μου έκανε μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι έτρεχαν όλα σε DOS, ωστόσο όμως αυτό το γεγονός δεν με εμπόδισε να τα κατεβάσω … όλα!!!
Ένας σκασμός από εύχρηστα προγράμματα πολύ μικρά σε μέγεθος, το vertload.exe λχ. που είναι από τα μεγαλύτερα είναι μόλις … 31,2 ΚΒ!!! Κάποιο άλλο είναι 17,5 ΚΒ κτλ.
Υπολογιστικά προγράμματα για διάφορους τύπους κεραιών, όπως: μισού μήκους κύματος, ελικοειδείς, με κυματοπαγίδες, κλειστού βρόγχου κανονικού μεγέθους και μικρού. Υπολογιστική εφαρμογή για κύκλωμα εξόδου τύπου π σε ενισχυτές RF με λυχνίες και ότι πρέπει να υπάρχει στον Η/Υ ενός ραδιοερασιτέχνη που επιδιώκει ιδιοκατασκευές!

Όπως έγραψα και πιο πάνω, τα προγράμματα είναι DOS – εκτελέσιμα και αυτόνομα κάθε ένα από τα οποία καταλαμβάνει ένα δυαδικό αρχείο. Δεν χρειάζεται να γίνει εξωτερικού ή άλλου επιπρόσθετου λογισμικού. Αυτό εξασφαλίζει τη δυνατότητα μεταφοράς μεταξύ των μηχανών DOS / Windows.

Τα προγράμματα εκτελούνται αμέσως μετά τη λήψη, αφού δεν είναι συμπιεσμένα.
Επίσης μπορεί να τρέξουν κάτω από DOS εξομοιωτές και σε άλλα λειτουργικά συστήματα, εκτός αυτά των Windows.

Σας παροτρύνω να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα που φιλοξενεί τα προγράμματα του Reg και είμαι σίγουρος πως κάποιο αν όχι όλα, θα σας φανούν κάποια στιγμή πολύ χρήσιμα.

Τα προγράμματα του Reg Edwards, G4FGQ φιλοξενούνται στις ιστοσελίδες:
http://radagast.org/~dplatt/hamradio/g4fgq/
και
http://www.zerobeat.net/G4FGQ/

Καλή εξερεύνηση και πολλά 73 -… -.-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Like on Facebook