Google Website Translator Gadget

Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Κατασκευή 3 element yagi antenna for 6 meters band 50MHz.

Μετά από απαίτηση 1634 ραδιοερασιτεχνών, κατά τον GGW ήρθε η ώρα του … ποθούμενου!

Κατασκευή κεραίας κατευθυνόμενης δέσμης τύπου Yagi 3 στοιχείων για τη μπάντα των 6 μέτρων ή 50 MHz.

Ο καιρός που η μπάντα των 6 μέτρων θα ανοίξει πλησιάζει μέρα με τη μέρα!
Στατιστικά σε ένα περίπου μήνα, η μπάντα θα είναι δραστήρια. Αμήν και πότε!
Μήπως όμως ήρθε η ώρα να χρησιμοποιήσεις μια κεραία πιο κατάλληλη από αυτή τη παλιο-κάθετη που έχεις στη ταράτσα σου;
Δεν είναι που δεν είναι και στα πολύ απάνω της η περίοδος που διανύουμε, αν δεν έχουμε και μια κεραία της προκοπής δε θα κάνουμε και πολλά πράγματα για … άλλη μια χρονιά!
Για να μη πάει χαμένος όλος αυτός ο καιρός που απομένει, ας τον αξιοποιήσουμε κατάλληλα και εποικοδομητικά κατασκευάζοντας μια κεραία κατευθυνόμενης δέσμης τριών στοιχείων για τη μπάντα των έξι μέτρων.
Για αρχή μια Yagi 3 στοιχείων δεν είναι και άσχημη ιδέα, ιδιαίτερα για αυτούς που δεν είναι και πολύ εξοικειωμένοι με τις κατασκευές κεραιών.


Την ανάγκη προσομοίωσης κάλυψε το γνωστό και μη εξαιρετέο λογισμικό, YagiMax 311.



Καθ’ όλη τη διάρκεια του σχεδιασμού ως πρωταρχικό στόχο είχα θέσει τη μεγαλύτερη απολαβή αψηφώντας για τη σύνθετη αντίσταση και τους λόγους F/B και F/S.



Τη προσαρμογή της κεραίας με τη γραμμή μεταφοράς και το Π/Δ την αναλαμβάνει ένα gamma match. Το μειονέκτημα που έχει αυτός ο τρόπος ταιριάσματος είναι η διαστρέβλωση του λοβού από τη μεριά που το έχουμε τοποθετήσει. Αυτό μπορούμε να το εξομαλύνουμε χρησιμοποιώντας ένα RF Choke κάνοντας τρία τυλίγματα με τη γραμμή μεταφοράς, εσωτερικής διαμέτρου δεκαπέντε εκατοστών. Το RF Choke πρέπει να βρίσκεται όσο πιο κοντά στο σημείο τροφοδοσίας.

Οι διαστάσεις των στοιχείων είναι οι ακόλουθες:
Ανακλαστήρας: 288,8 εκατοστά
Οδηγό: 283 εκατοστά
Κατευθυντήρας: 270 εκατοστά

Το κάθε στοιχείο αποτελείται από τρία τμήματα. Το κεντρικό και δύο επεκτάσεις. Το κεντρικό έχει μήκος ένα 130 εκατοστά σε όλα τα στοιχεία και διατομή 16 χιλιοστά.


Οι δε επεκτάσεις έχουν μήκος το υπόλοιπο, συν είκοσι εκατοστά το καθένα, και διάμετρο 12 χιλιοστά.
Οι αποστάσεις μεταξύ των στοιχείων είναι οι ακόλουθες:
Ανακλαστήρας από οδηγό: 120 εκατοστά ή 0,2λ
Οδηγό από κατευθυντήρα: 120 εκατοστά ή 0,2λ


Ένα σημείο που χρίζει ιδιαίτερης προσοχής είναι η τοποθέτηση των στοιχείων πάνω στον βραχίονα. Για τη στιβαρή και μελλοντικά απροβλημάτιστη στήριξη χρησιμοποίησα γωνίες αλουμινίου και τις τοποθέτησα εκατέρωθεν του στοιχείου.


Οι γωνίες φυσικά είναι βιδωμένες πάνω στο βραχίονα. Για το λόγο αυτό επέλεξα για τη χρήση βραχίονα, αλουμίνιο τύπου καρέ και όχι κυλινδρικό. Πιστεύω οι φωτογραφίες να βοηθήσουν. Οι διαστάσεις του βραχίονα είναι 2X2X250 εκατοστά. Όλες οι αποστάσεις δίδονται στο σχηματικό.

Ένα άλλο σημείο που χρίζει προσοχής είναι η κατασκευή του gamma match. Για τη κατασκευή του χρησιμοποίησα σωλήνα αλουμινίου και ένα κομμάτι από αγωγό μαζί με το μονωτικό του από καλώδιο RG 8. τοποθετώντας στο εσωτερικό του αλουμινίου τον αγωγό δημιουργούμε ένα πυκνωτή του οποίου η χωρητικότητα εξαρτάται κυρίως από το μήκος του αγωγού. Το σημείο τροφοδοσίας στεγάζετε σε ένα στραντζαριστό αλουμινένιο κουτάκι το οποίο βίδωσα κάτω από το οδηγό στοιχείο.




Η ζητούμενη χωρητικότητα του gamma match είναι 30pF ±5pF.



Με μια λουρίδα από αλουμίνιο φτιάχνουμε τον βραχυκυκλωτήρα. Ο βραχυκυκλωτήρας θα φέρει σε γαλβανική σύνδεση το ένα σημείο πυκνωτή που φτιάξαμε με το οδηγό στοιχείο. Το άλλο θα το συνδέσω με τον connector στη γραμμή τροφοδοσίας. Μετακινώντας τον βραχυκυκλωτήρα επιτυγχάνετε και ο συντονισμός της κεραίας.



Εκτός από το βραχυκυκλωτήρα έχω φτιάξει και ένα στήριγμα το οποίο τοποθέτησα στο τέλος του πυκνωτή για περεταίρω ενίσχυση.




Το συντονισμό της κεραίας τον έκανα με έναν … ανορθόδοξο, για πολλούς, τρόπο! Τοποθέτησα τη κεραία πάνω στη ταράτσα με τον ανακλαστήρα να ακουμπάει στο δάπεδο και το κατευθυντήρα να κοιτάει τον … ουρανό! Το κοντινότερο μεταλλικό αντικείμενο όμως ήταν σε απόσταση μεγαλύτερη των πέντε μέτρων. Άρχισα να μετακινώ το gamma match ως ότου τα στάσιμα έπεσαν τελείως.

Αφού τελείωσε η όλη διαδικασία ήρθε η ώρα για τη τοποθέτηση και φυσικά για δοκιμές. Εντάξει η πρώτη κίνηση που έκανα ήταν να πάω να ακούσω το SV1SIX. Η δεύτερη, να βρω σε ποιά συχνότητα ακριβώς συντονίζει η κεραία.


Ακολουθώντας τις διαστάσεις που μου έβγαλε το λογισμικό, YagiMax 311 η κεραία μου συντόνισε λίγο παρακάτω από την συχνότητα που είχα βάλει στο λογισμικό! Δηλαδή η κεραία μου συντονίζει 49.750 ΜΗΖ αντί για 50.200 ΜΗΖ. Δεν είναι και πολύ άσχημα! Πάντως ένα μικρό συμμάζεμα το θέλει.

ΣΣ. Οι διαστάσεις που αναγράφονται στο σχηματικό είναι αυτές που μού έβγαλε το λογισμικό YagiMax 311.


Αυτό που απομένει να κάνω πλέον είναι να τη κατεβάσω από τον ιστό και να της κοντύνω τα στοιχεία τόσο όσο χρειάζεται για να συντονίσει πλέον στην επιθυμητή συχνότητα.

Σε όσους επιχειρήσουν να τη κατασκευάσουν θα ευχηθώ καλή επιτυχία και φυσικά θα υπάρξει υποστήριξη εάν και εφόσον ζητηθεί!
QRV 145,400MHz

Μελέτη, σχεδίαση, κατασκευή, παρουσίαση: SV1CDY

73 cu on the air -... -.-

5 σχόλια:

  1. bravo BRAVO BRAVO
    ΤΟ ΑΘΡΟ ΚΑΙ Η ΜΕΛΕΤΗ ΣΟΥ ΣΩΣΤΗ,ΑΠΛΗ ,ΚΑΤΑΝΟΗΤΗ
    ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ Η ΟΛΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΙΣ ΚΕΡΑΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΗ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΕΡΑΙΩΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΠΟ 01-04-2010 Η ΜΠΑΝΤΑ ΤΩΝ 6 ΜΕΤΡΩΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ
    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΧΡΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ SW
    ANAKOINΩΣΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΟ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΠΟ 01/04/10 ΑΠΟΓΟΡΕΥΕΤΕ Η ΕΚΠΟΜΠΗ ΣΤΟ 145400
    ΑΠΟ 22,30 ΕΩΣ 24,00 ΛΟΓΟ ΔΟΚΙΜΩΝ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΚΙΛΟΒΑΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ .( 4Χ4CΧ350 ).......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για πρωταπριλιά,
    τα σχόλια πολύ καλά!
    Τι κι αν τόπε ο υπουργός,
    μήπως είναι σοβαρός;

    Όσες και να βάλεις λάμπες
    θα σε ακούω μες τις μπάντες;
    ή κι εγώ yagi θα βάλω
    να μπορέσω να σε βγάλω;

    Όσο για την απαγόρευση
    απ’ το Θεό να χεις συγχώρεση!
    Στον αέρα βγες εσύ
    Κι εγώ θα κόψω το … κρασί! με το hi, hi!

    Ποίηση sv1cdy,
    μέλος της ΝΑΡΣ (Νέας Αθηναϊκής των Ραδιοερασιτεχνών Σχολής)
    Μέλη (ένα και μοναδικό) : sv1cdy

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΟΧΙ ΟΧΙ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ 4CX350 TO ΣΩΣΤΟ ΕΙΝΑΙ 4Χ4CX250
    DIMIRIOS

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Like on Facebook